christelijke datingsite en community
  • Wat vind je van deze blog?
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Blog

2021, Willem-Anne ©

Associaties met de sluiswachter

Door datingsite- en communitylid
| bekeken: 726 | funked: 2 | reacties: 4
Mijn moeders vader was bakker. Mijn moeders achternaam was Bakker.
Drie van haar broers kozen voor het beroep van vader. Helaas heb ik haar ouders nooit gekend. M'n moeder woonde te Sluiszesse, dat houdt in, de zesde sluis aan het kanaal "de dedemsvaart", liggend in het gelijknamige dorp Dedemsvaart. De kleine scheepjes werden voor haar ouderlijk huis doorgesluisd.

In een enigszins lichtelijk melancholieke stemming dacht ik vanmorgen over me zelf: "Jij bent ook een soort van sluiswachter". Vijftien jaren geleden stonden mijn vrouw en ik nog midden in het bruisende (geestelijke) leven. We gaven leiding aan een soort van huiskerk en meerdere keren 's avonds door de week was ons huis bomvol gevuld met bezoekers. We zongen met elkaar, lazen de bijbel, bemoedigden elkaar, aten gezamenlijk de meest verrukkelijke gerechten die door de vrouwen waren toebereid. M'n vrouw leidde een bloeiend kinderwerk.

Naarmate onze haren grijzer werden, verhuisden mensen, onze groep werd kleiner. Ik verkocht m'n boekwinkel en ging met pensioen; twee jaren later gevolgd door m'n vrouw die met haar 67e met pensioen ging.
Vijftien jaren geleden fietste ik alle fietsende dames voorbij. Tot mijn verdriet moet ik zeggen dat thans bijna alle fietsers mij voorbij fietsen, zowel mannen als vrouwen. Hoewel veel fietsende vrouwen op een electrische fiets fietsen. Overigens fietst mijn vrouw langzamer dan ik.

Ik heb het vaak wel heel erg verrukkelijk gevonden midden in dat bruisende verkeer vice versa tussen mensen te staan, in m'n boekhandel en in onze huiskerk. Nu zowel onze huiskerk als m'n boekwinkel deel uit maken van geschiedenis, wordt m'n actieradius smaller en kleiner.
Het is net als een sluiswachter die bezig is zijn sluis dicht te draaien aan de zijkant van die grote suisdeuren die hij bedient. De scheepvaart die zich voor mijn levenshuis voorbij trekt wordt minder intensief. Van alle intermenselijke kontakten die ik onderhoud zijn er tachtig procent eenrichtingsverkeer. Ik ervaar daar best veel voldoening in. Echter, ik besef wel dat ik geleidelijk aan meer in de marge van de samenleving terecht kom te staan.

God zij dank genieten mijn vrouw en ik een goede gezondheid. Dat weerhoudt ons er echter niet van geleidelijk aan voorzieningen te treffen wanneer dat anders gaat worden. We komen meer in een levensfase van bezinning, ook in de zin dat we ons naar elkaar toe uitspreken dat je niet alles laat geworden wat medisch mogelijk is. We praten er bijna wekelijks over en daartussen door maken we heel veel plezier.

De tijd van m'n kwajongensjaren ligt al zo'n vijfenzestig jaren achter me.
M'n vader had een papierwinkel en ik "leende" af en toe een papieren toeter uit onze winkel en jaagde de brugwachtersvrouw die tegenover ons woonde, de stuipen op het lijf. Ons huis stond aan een kanaal, het verlengde van de eerder genoemde Dedemsvaart. Veel kleine scheepjes passeerden de brug tegenover ons en elke keer moest de brugwachtersvrouw naar voren komen om de brug te openen. De schippers bliezen dan op hun hoorn zodat de brugwachtersvrouw tijdig de brug kon openen. En zo af en toe had ik er plezier in op m'n toeter te blazen. Ze is er nooit achter gekomen dat ik de boosdoener was, die haar voor niets liet lopen. Infantiel eigenlijk dat ik er nog om kan grinniken. Net als die keer dat ik bij de pastorie belletje trok. Een buurjongen verraadde me en ik heb nog nooit zo hard gelopen dan toen de dominee achter me aan rende.

Morgen bezoek ik, samen met één van onze kleinkinderen en z'n vriendin, een evangelische dienst waar m'n jongste zoon de predikdienst mag verzorgen. Het is net als met een estafette loop, het stokje doorgeven. Af en toe belt hij mij om samen de preek door te praten. Zo gaat dat in ons gezin. Ik blijf letten op de binnenkomende schepen. God geve dat nog in lengte van jaren ons huis een sluis mag zijn waar mensen van tijd tot tijd op verhaal kunnen komen.
  • De Stem in de Woestijn

    Het zal omstreeks 1966 geweest zijn. Enkele jaren daarvoor had ik een bijbelschool in Groningen gevolgd en nu werkte ik in Heemstede op een jongenspaviljoen van een grote christelijke instelling "Meer en Bosch". De gezamenlijke handicap va...
  • Wat ze had

    Wat ze had, dat wist ze niet. Ze had er wel om gebeden en voelde wel liefde die niet te begrijpen viel. Eigenmachtig gekozen wegen gooiden de deur op slot. Maar God die haar lief had bekommerde zich om haar lot. Wat ze had dat wist ze ...
  • De prins op het witte paard

    Je hoeft alleen maar mooi te wezen. God heeft je zo gemaakt. Zij die de Here vrezen worden ook in het hart geraakt. Geloof het nou maar, lieve schat. Ik noem je: schoonste uit tienduizend. Geen kraai of heks of meer van dat, maar: "prin...
Funky Fish is een christelijke datingsite en community. De website is in 2002 opgericht om christenen (protestanten en katholieken) een online ontmoetingsplaats te bieden. Vrijgezellen en niet-singles kunnen op allerlei manier contact met elkaar maken, waaronder door te bloggen. Kvk: 32120414, BTW: 817404892B01