christelijke datingsite en community header
 • Wat vind je van deze blog?
 • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
 • Dan is dit de site voor jou!
 • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
 • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Blog

50 plus one day, Faith ©

Jij begrijpt mij niet!

Door datingsite- en communitylid ,
Bekeken: 617 | Funked: 3 | Reacties: 5
‘Mijn vrouw begrijpt me niet…’

De man die dit zei, keek er zielig bij. Het was duidelijk dat hij sympathie zocht maar ik voelde precies het tegengestelde. Ik wist heus wel waar hij op uit was; hij wilde iets van mij! Of beter gezegd: mèt mij...

‘Hij/zij begrijpt me niet’ is een cliché-zin die we ofwel zelf wel eens gebruikt hebben, ofwel eens iemand hebben horen zeggen. Er klinkt behoorlijk wat frustratie in door.

Wat is het toch met ‘begrip’ dat wij dit zo naarstig in relaties zoeken? Ik zelf niet uitgezonderd. Begrip stond lang op mijn wensenlijst in mijn relaties.

Waarom?

Oprecht begrip voelt als een warme douche. Ik kan kennelijk iets van mezelf delen met deze persoon. Deze persoon is meestal een vriendin. Want vrouwen ervaren toch sneller dingen op soortgelijke wijze. Maar precies hetzelfde zal de emotie of de kleuring van een gebeurtenis niet zijn. Dus ook al zegt iemand mij te begrijpen, dan voelt deze persoon het toch niet precies hetzelfde als ik. Maar de gelijkenis in ervaren levert al een vorm van begrip die heel plezierig is. Het is het feest der herkenning; jij ook? Ja, ik ook!

Het lot dat zo eenzaam aanvoelde wordt nu samen gedeeld. We waren niet zo alleen-ig als wij dachten.

Zelf wilde ik vroeger ook van alles begrijpen. Niet alleen de gedachtegang van mensen maar liefst ook die van God. Dat dit hoogmoedig was kwam niet in me op. Ik wilde God gewoon graag vertrouwen en omdat Hij onzichtbaar is, dacht ik Hem te kunnen leren kennen door Zijn Woord te bestuderen. Ik leerde veel over God door de Bijbel maar je kunt Hem toch echt niet alleen door Bijbelstudie leren kennen… Want zonder de Geest blijft de letter dood. En zelfs met de openbaring van de Heilige Geest blijft God grotendeels een mysterie.

Ons 'kennen' hier op aarde is onvolkomen. Dus als het noodlot mensen tart, ben ik de laatste die met Bijbelteksten gaat lopen zwaaien omdat ik zogenaamd ‘begrijp’ hoe de Heer iets heeft bedoeld…

Wat het kennen van mensen betreft moeten we wel weer bij God zijn. In de Bijbel staat dat alleen Hij het hart van de mens kan doorgronden. Voor de meest pure vorm van begrip moeten we dan ook bij Hem zijn. Hem voor Zijn begrip danken en troost putten uit Zijn woord. Wanneer je je bewust bent van Zijn liefde voor jou, zal je je ook bewust worden van Zijn begrip. Hij heeft je in de moederschoot geweven en kent jou door en door.

Mensen met een partner, willen vooral dat hij/zij hen begrijpt. Wanneer het een man-vrouw verhouding betreft, is ‘begrip’ best een lastig te bereiken fenomeen. Mannen ervaren emoties op dusdanig andere wijzen dan vrouwen dat ik me afvraag of er altijd begrip mogelijk is en al helemaal of het altijd nodig is?

Het is heel makkelijk om te zeggen: ‘ik begrijp het schat' of 'wat rot voor je’ om vervolgens verder te gaan met je eigen zaken. Moeilijker wordt het er voor de ander te zijn, als die het moeilijk heeft. Juist als je de moeilijkheid van de zaak zelf niet voelt en ook niet kan inschatten hoe de ander zich eronder voelt.

Daarom vraag ik mij de laatste tijd sterk af of het wel begrip is waar wij naar moet streven.

Dit schreef ik aan mijn vriend en ik hoop dat jullie er ook iets aan hebben:

Ik weet dat jij niet doet alsof je mij begrijpt. Waarschijnlijk begrijp je mij ook niet altijd maar dat hoeft ook niet. Ik ben een vrouw en erg emotioneel en jij bent een man en meer nuchter. Maar ik weet dat je wel je best doet om er voor mij te zijn en dat vind ik het belangrijkste. Begrip is fijn maar steun is beter! Ik begrijp mezelf vaak niet eens, hoe zou jij het dan moeten kunnen?

Ik ga dit dus niet van jou verwachten.
Lees andere blogs van deze schrijver, reageer of ga terug naar het overzicht
 • Een date van 3 dagen-zou jij dat doen?
  Na een tijd schrijven vonden N. en ik het tijd voor een ontmoeting. Hij kwam met een –voor mij- nogal ongebruikelijk voorstel: een paar dagen in hetzelfde hotel verblijven, om elkaar beter te leren kennen. Aparte kamers uiteraard. Persoonlijk h...
 • Warm
  Mijn lief en ik lezen graag. Het begon al voor de ontmoeting met het boek waar ik eerder over schreef. Het is uit het Engels vertaald en nog niet in Nederland verkrijgbaar. Ik lees het dus in het Duits. In het Nederlands zou het zo heten: ‘wann...
 • EINDELIJK
  ‘Heb je nu alweer een nieuwe vriend?’ -‘Hoezo; alweer? Je kan ook zeggen: “fijn dat je de juiste hebt ontmoet” Het woord: EINDELIJK is meer op zijn plaats’ ‘Rustig maar. Ik vind het gewoon zo snel na&he...
Funky Fish is een christelijke datingsite en community. De website is in 2002 opgericht om christenen (protestanten en katholieken) een online ontmoetingsplaats te bieden. Vrijgezellen en niet-singles kunnen op allerlei manier contact met elkaar maken, waaronder door te bloggen. Kvk: 32120414, BTW: 817404892B01