Blog
De reformatie, n.a.v. de poll
Door datingsite- en communitylid
ChiefFunk
20-03-2005 18:58 | bekeken:
829 | funked:
0 | reacties:
0
De Reformatie (ook wel Hervorming) is een godsdienstige beweging in de 16e eeuw onder leiding van Maarten Luther en Johannes Calvijn. De invloed van de Reformatie strekt zich uit over vele landen en is tot op de dag van vandaag merkbaar in kerk en samenleving.
De zestiende-eeuwse Reformatie wordt door protestanten gezien als een grote en diep ingrijpende opwekking in de kerk. Door de Rooms-katholieke Kerk wordt de Reformatie afgewezen en bestreden, hierbij gesteund door katholieke vorsten onder leiding van de jonge keizer Karel V.
De aanhang van de reformatoren groeide echter snel, onder andere dankzij de verbreiding van de boekdrukkunst; ook gaf de Reformatie voedsel aan politieke tegenstellingen tussen Europese vorsten en edelen, met als gevolg verschillende godsdienstoorlogen en opstanden. De Reformatie bouwde voort op eerdere kritische bewegingen binnen de Kerk, die tot dan toe steeds effectief konden worden bedwongen.
Het protestantisme is naast de Rooms-Katholieke kerk en de Oosters-Orthodoxe kerken één van de belangrijkste stromingen binnen het christendom. Het is ontstaan in de 16e eeuw als afsplitsing van de Rooms-Katholieke kerk nadat verschillende theologen, onder wie Maarten Luther, Huldrych Zwingli en Johannes Calvijn, in conflict raakten met de Rooms-Katholieke kerk over de leer en de praktijken van deze kerk. Belangrijke (uiterlijke) verschillen met de Rooms-Katholieke kerk zijn:
Geen erkenning van het gezag van de paus.
Geen Maria- en heiligenverering.
Slechts twee sacramenten (doop en avondmaal) in plaats van zeven.
De meeste protestantse kerken kennen een synodale in plaats van een episcopale structuur.