christelijke datingsite en community

Oefening...Baart Kunst

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Twitter:
Gewijzigd op: 01-04-2011 08:51
Een poosje geleden zag ik tijdens een excursie met mijn klas een kunstschilder aan het werk. Met een vaardigheid en snelheid om jaloers op te worden, zette hij met verschillende kleuren de basis van een schilderij op het doek. Tegelijkertijd legde hij aan de kinderen uit wat hij aan het doen was, met een kleurtje hier, een streepje daar…

Het zag er allemaal zo gemakkelijk uit dat ik dacht: “Dát wil ik ook!” De kinderen mochten daarna zelf aan de slag en het enthousiasme had ook hen bereikt. Ze gingen vol vuur aan de slag. De schilder liep rond en hielp de kinderen met verschillende tips.

Terug in de klas vroegen de kinderen aan mij waarom het schilderij van de schilder zo veel sneller klaar was en toch mooier dan hun eigen werk. Het enige antwoord dat ik op dat moment had, was dat de schilder het veel vaker doet en dus meer ervaring heeft.

Hetzelfde heb ik regelmatig wanneer ik muziek hoor maken. Enkele goede bekenden van mij spelen piano of gitaar. Dat lijkt zo gemakkelijk en vlot te gaan, zonder bladmuziek en extra oefening. Zelf speel ik vrij aardig dwarsfluit, maar ik heb er wel mijn bladmuziek voor nodig en ook oefening om het zo te houden! Soms zou ik graag willen dat ik ook alles uit mijn hoofd kon spelen en met het grootste gemak zelf een muziekstuk kon componeren…. Toen ik later navraag deed, bleek dat ook zij thuis veel oefenen en lang niet alles zonder akkoorden kunnen spelen.

Verder is skiën een sport die ik graag beoefen, maar een rode of zwarte piste doe ik liever rustig op mijn eigen tempo dan met een noodgang en ook nog een schans erbij. Wereldkampioenen skiën en snowboarden kunnen veel meer en dúrven veel meer, maar ook dit komt door een volledige toewijding aan de sport, veel oefenen, veel vallen en opstaan en doorzettingsvermogen. Terwijl ik met één weekje per jaar blij mag zijn dat ik nog weet hoe het moet, lijkt het bij hen één van de eerste levensbehoeften te zijn geworden.

In een tijdschrift van een paar maanden geleden las ik in een artikel dat 100% natuurtalent bijna niet voorkomt! Om iets te bereiken moet de mens keihard werken, veel afzien, zeer gedreven zijn en heel veel oefenen.

Wat ik zie en hoor van de kunstschilder, de pianist, de gitarist of de topsporter is het resultaat van oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Wat ik niet zie en hoor, zijn alle mislukkingen en frustraties die er aan vooraf zijn gegaan. Een prullenbak vol slechte schetsen, een hele middag valse noten en uren van vallen en opstaan houden deze mensen voor zichzelf.
Wat ik graag zou willen, is een boek schrijven, piano spelen en nog heel veel meer.

Schrijven doe ik via columns, maar dat boek…?

Pianospelen kan ik met één vinger en dan alleen de eerste noten van “Für Elise” of “Altijd is Kortjakje ziek”.

Wanneer ik dus iets niet graag genoeg wil, ontbreekt het doorzettingsvermogen om er tijd voor te maken in mijn drukke leven. Zo blijf ik hangen in wat ik wel kan en bewonder ik de mensen die hun droom hebben gevolgd, met alle consequenties van dien.

Die bewondering heb ik ook voor sommige gelovigen. Een kennis reageerde in een onmogelijke situatie op een manier waar ik nog iets van kan leren. Hij kon zo reageren omdat hij al heel veel ervaring had in andere situaties.
Hij leeft compleet vanuit zijn geloof en laat zich nauwelijks meer leiden door alle menselijke oerreacties. Ik probeer dat ook, maar zodra mijn eigen ik het overneemt en ik dus het vertrouwen op God even aan de kant zet, word ik onzeker en ontbreekt me de rust om na te denken.

Niets komt ons dus zomaar aanwaaien. Terwijl ik misschien opkijk tegen mensen met een speciaal talent, of tegen zo'n sterke, volwassen gelovige, besef ik ook wel dat daar heel wat gebed aan vooraf is gegaan. Misschien ook wel heel wat tijd aan bijbelstudie; heel wat menselijke reacties en heel veel doorzettingsvermogen.

Ook mijn geloof moet blijkbaar letterlijk uitgevoerd en geoefend worden op verschillende momenten in mijn leven. Menselijk gesproken heb ik blijkbaar tegenslag nodig om volwassen te worden als gelovige.

Vraag voor deze week: kom ik ooit zover dat ik er klaar mee ben? Nee, want net zoals de kunstschilder moet blijven schilderen, de pianist en de gitarist moeten blijven spelen en de sporters moeten blijven trainen om hun niveau te behouden, mag ik blijven bidden en mijn vertrouwen op God oefenen. Tegenslag? Een leermoment!
Log in om te reageren.
LEES OOK
Crazy Chick Marije Knevel ©
Crazy Chick
Virtueel voorspel Dreamer67 ©
Virtueel voorspel
Waar Blijft Mijn Regelengel? De Spotter ©
Waar Blijft Mijn Regelengel?
Reacties (1)