christelijke datingsite en community header
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!
  • Uitje: Ontmoeting

Over katten en hamsterballen

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Gewijzigd op: 15-06-2018 12:01
"Maar zeg dan wat, waarom zeggen ze niks?"
Ik keek over mijn laptop. Een grote roodharige kat keek mij aan, vanaf zijn plek op een hoge plank. "Betekent het dan dat als ze niks zeggen, als ze stil zijn, dat ze dan boos of geïrriteerd zijn?"
T. vertelde uitgebreid over haar twee medereizigers in de trein. Ze moest met ze van Amsterdam naar Leiden reizen, en veertig minuten lang hadden ze niks gezegd. Vonden ze T. niet aardig? De rode kat keek mij aan en gaapte. In het kattencaf├ę waar ik zat waren katten de baas, en hij spande de kroon door statig vanuit de hoogte op ons neer te kijken.

Ik had het met T. over verschillende gesprekstechnieken. Ze moest open vragen bedenken waarop de ander niet antwoord kon geven met "Ja" of "Nee". In plaats van te vragen of ze het concert mooi vonden, kon ze bijvoorbeeld haar medereizigers vragen wat ze van het concert vonden. Ze kon ook de ANNA-methode proberen: Altijd Navragen, Nooit Aannemen (de hongerigen kunnen ook gaan voor NAAN-BROOD: Nooit Aannemen, Altijd
Navragen: Biedt Radelozen Overigens Ook Duiding). Neem dus niet aan dat de ander
boos is, maar vraag het dan. En je krijgt bonuspunten als je dit doet met een open vraag.

Een actueel voorbeeld kon zijn dat je ziet dat de zwarte kat rondjes loopt door de kamer, ik denk dat hij op jacht is, maar wat denk jij dat er in hem om zou gaan?
"O ja. Maar het is toch normaal als mensen praten? Dat hoort toch? Of komt het omdat ze introvert zijn?"
Daar ging wel een belletje rinkelen. T. is een schat van een mens, maar ze is ook de
meest extraverte persoon die ik ken. Ikzelf ben vrij introvert. Het is niet dat ik niet sociaal ben, maar als we samen wat drinken kan het voelen alsof ze een rietje in mijn nek prikt en mijn energie opzuigt. Terwijl ik dan thuis moe op de bank ga zitten, gaat zij in haar huis een imitatie doen van een stuiterbal die in een zwembad vol koffie is gevallen.

"Introverte mensen hebben een hamsterbal om zich heen" legde ik haar uit. Ik liet haar een plaatje zien: Het plaatje laat zien dat wij introverte mensen in een mentale hamsterbal leven. We beslissen zelf of en wanneer we andere mensen in de hamsterbal toelaten, maar als anderen ongevraagd op onze hamsterbal kloppen voelen we ons niet zo fijn en trekken we ons terug. Het beste wat T. kon doen met die reizigers was dus in stilte afwachten en als zij ook een gesprek wilden, zouden ze vanzelf met T. praten.

Ik keek de kamer rond, op zoek naar een kat die mij een knikje als bevestiging van mijn verhaal kon geven. De rode kat op de plank was weg. De zwarte kat op jacht op de grond zag ik niet. In plaats daarvan voelde ik iets zachts en warm tegen mijn been. De katten hadden mij omsingeld op de bank en wilden aandacht. Ze hadden mij in hun hart en hamsterbal gesloten.
Log in om te reageren.
Reacties: 1
  • leuke vergelijking en grappige ontknoping, de katten toch...

    en even mijn updates weer gehad wat betreft vraagvormen... smiley
    geertrude | 16-06-2018 | 11:21 | NL