christelijke datingsite en community header
 • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
 • Dan is dit de site voor jou!
 • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
 • Probeer het uit en schrijf je ook in!
 • Uitje: Ontmoeting

Waarom ik Friends geweldig vind

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Gewijzigd op: 02-02-2018 09:51
In de jaren 90 is de populaire sitcom 'Friends' geheel aan mij voorbijgegaan. Nu de serie op Netflix staat, kijk ik er vrijwel dagelijks naar. De kleding en de interieurs ogen gedateerd maar de thema's (rondom single-zijn en relaties) zijn nog steeds actueel. Oh, oh, wat vind ik het allemaal grappig en herkenbaar!

Vrijwel alles komt aan de orde. Onzekerheid in de benadering van iemand die je leuk vindt. Afwijzing. Jaloezie. Bindingsangst. Verlatingsangst. Competitie. Friends with benefits. Kinderwens. Bezitsdrang. Twijfel aan je partnerkeuze. Knipperlichtrelatie. Scheiding. Seks met je ex. Rebound relatie. Vriendschappen met mensen van het andere geslacht, noem maar op.

Ook al worden de thema's luchtig uitgewerkt, ik vind de serie verre van oppervlakkig. Vaak wordt de vinger precies op de zere plek gelegd. De uitgespeelde kwesties nodigen uit tot zelfreflectie: wat vind ik hiervan, hoe zou ik dit aanpakken? Het is heerlijk om te zien dat je niet de enige bent die worstelt en blundert in de liefde. De humor in 'Friends' helpt je om jezelf te relativeren.

Hier in huis ben ik niet de enige die zich kostelijk vermaakt bij elke aflevering. Mijn lief schatert er meestal nog harder om dan ik. Inmiddels zijn we allebei verslaafd aan de serie. Zowat elke avond gaan we er speciaal voor zitten. Lekker knus tegen elkaar aan op de bank, voeten op de poef, dekentje over de benen, pot thee binnen handbereik.

Avond aan avond samen voor de tv hangen kan niet goed zijn voor je relatie, zou je denken. Toch ervaar ik het als quality time. Tegen elkaar aan zitten onder een dekentje voelt geborgen en intiem. Samen lachen versterkt het gevoel van saamhorigheid. En onze neuzen staan dan letterlijk en figuurlijk dezelfde kant op.

Na afloop praten we vaak nog even na, over wat we van onszelf herkenden in de afleveringen, of over wat we irritant vonden aan een specifiek personage (doorgaans Ross). Op andere momenten schieten we spontaan in de lach, omdat een gebeurtenis ons doet denken aan een scène uit de serie, omdat een van ons een Janice-imitatie doet, of omdat we toevallig tegelijkertijd 'Smelly Cat' beginnen te zingen en proberen dat zo vals mogelijk te doen.

Ik vrees dat we ernstige ontwenningsverschijnselen krijgen als we de serie helemaal gezien hebben, of dat we in een gat vallen. Daar maken we nu grapjes over.

Friends Forever, ik teken ervoor!
Log in om te reageren.
Reacties: 1
 • Onderzoek toont aan dat gezamenlijk series kijken het gevoel van verbinding vergroot.... dus is het goed voor je relatie samen die serie te kijken smiley
  Nu zal dat allicht met mate zijn... zoals met alles, maar goed.

  Succes met de kater na afloop smiley
  Putten1987 | 03-02-2018 | 01:53 | NL