christelijke datingsite en community

Single of samen?

Column door , , Reacties: 1, Nederlands
Gewijzigd op: 16-06-2019 08:42
In de aanloop naar deze column volgde ik een workshop filosofie over relaties, getiteld Single of samen? Met een tiental mensen filosofeerde ik over onderwerpen als de voor- en nadelen van single-zijn en van een relatie; kwetsbaarheid; verbondenheid en verschillende denkbeelden uit maatschappij, filosofie, kunst en literatuur.

Het mooie aan het onderwerp is dat het geen kwestie is van goed of fout. Al voelt dat soms wel zo. Hoe vaak word je als single niet de vraag gesteld waarom je geen relatie hebt? Andersom wordt er aan iemand met een relatie nooit gevraagd waarom hij of zij samen is met iemand anders.

Blijkbaar wordt de status alleenstaand maatschappelijk gezien nog steeds niet helemaal geaccepteerd. In een samenleving met een groeiend aantal singles is dat opvallend. De norm is nog steeds een relatie. Veel singles streven daar ook naar. Maar is het dan zo heel verkeerd om voor kortere of langere tijd alleenstaand te zijn?

Als ik de singles in de workshop mag geloven heeft single-zijn meer voor- dan nadelen. Vrijheid, blijheid; gaan en staan waar en wanneer je wilt en geen rekening hoeven houden met een ander. Het aangaan van een relatie kost tijd. Het vergt een investering, waarvan na een half jaar tot een jaar pas duidelijk wordt of het de tijd en moeite waard is. Het aangaan van een relatie brengt risico’s met zich mee. Het is een sprong in het diepe, die misschien wel uitloopt op een teleurstelling. Dan toch maar liever alleen?

Welke keuze je ook maakt op relatiegebied, er is moed voor nodig. Kies je ervoor alleen te zijn, dan ga je in tegen de sociale mores dat samen beter is dan alleen. Maar het aangaan van een relatie past weer niet echt in het tempo van ons jachtige bestaan. We zijn gewend aan snelheid: instant messaging, fastfood, koffie-to-go, magnetronmaaltijden, soundbites, maximumsnelheden van 130 kilometer per uur en informatie in 140 tekens.

Er is tijd, geduld en aandacht nodig voor het aangaan en aanhouden van een relatie. Zijn we als moderne mens nog wel in staat om duurzame relaties aan te gaan met anderen? Door keuzestress durven we misschien wel helemaal niet meer voor een ander te kiezen. Of toch wel?
Log in om te reageren.
LEES OOK
Slotakkoord van een columnschrijver Chris ©
Slotakkoord van een columnschrijver
De grote zoektocht Funky Fish ©
De grote zoektocht
Uitgekookt Funky Fish ©
Uitgekookt
Reacties (1)
  • in mijn geval is alleen/single zijn alles behalve met niemand rekening te hoeven houden, en zeker geen vrijheid blijheid, het is hier al twaalf jaar kei hard werken voor iedereen en een piepklein beetje voor mij zelf. Toch enigszins eenzijdig blog, want ook onder gescheiden ouders tref ik gelijke situaties aan..
    geertrude | 04-12-2016 | 20:28 | NL