christelijke datingsite en community header
  • Op zoek naar nieuwe christelijke vrienden of een relatie?
  • Dan is dit de site voor jou!
  • Mailen, bloggen en reageren kan gratis op Funky Fish
  • Probeer het uit en schrijf je ook in!

Het leed is al geschied

Column door , , Reacties: 0, Nederlands
Gewijzigd op: 26-04-2013 19:37
‘…is het toch noodzakelijk een foto van het slachtoffer te laten zien. We waarschuwen voor de afbeelding, deze kan schokkend zijn…’ Ik kom net van boven, als ik de laatste flarden van een vooraankondiging van een politiewoordvoerder meekrijg. Of beter gezegd: waarschuwing. Ik grijp naar de afstandsbediening. Weet dat ik dit niet wil zien. Maar het is al te laat.

Het leed is al geschied. In beeld verschijnt een afbeelding van het levenloze lichaam van een man die door een misdrijf om het leven is gekomen. Mijn poging zo snel mogelijk weg te zappen, mislukt. In plaats van de tv uit te zetten, druk ik per ongeluk nog een keer op het knopje van dezelfde zender. Wat ik zo snel mogelijk uit mijn gezichtsveld wil hebben, zie ik nu nog een keer.

Als ik op de bank had gezeten, had ik snel een kussen voor mijn hoofd gedaan. Zoals ik vaker doe als er opeens iets komt wat ik niet wil zien. Of mijn ogen dichtgedaan. Maar dit ging net te snel. En helaas: het beeld staat al op mijn netvlies. Een vervelend plaatje dat hoogstwaarschijnlijk met enige regelmaat gaat opduiken in mijn hoofd.

Dat heb ik ook met enge films. Ik kijk daarom bewust niks in horror- thriller, misdaadscene en ben later op de avond altijd voorzichtig met zappen. Wil geen lugubere vondsten, wandelende lijken, of mummies zien. Het doet me geen goed en ik heb er geen behoefte aan. Ik heb als kind een keer een enge heksenfilm gezien en heb daarna een half jaar lang met een lampje aan moeten slapen. Ik sluit niet uit dat ik desbetreffende film bij het terugzien nog steeds eng vind.

Nu is de relativatie met films altijd: het is door mensen gemaakt. Maar de afbeelding die ik net heb gezien: die is echt. Er zit even niks anders op dan het plaatje proberen ongedaan te maken. Ik besluit iets luchtigs te gaan kijken. Zonder kans op enge dingen. Even later zit ik lekker veilig Ice Age te kijken.
Log in om te reageren.
LEES OOK
Reacties: 0